Behandlingstilbud
Vi har lang erfaring innen fysioterapi og jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse.
Fysioterapeuter jobber med kropp og bevegelse for å fremme god helse. En fysioterapeut har spesialkompetanse på forebygging og behandling av skader og sykdommer som gir smerter og/eller nedsatt funksjon i muskel- og skjelettsystemet.
«Fysioterapeut» er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet.
Oppfølgingen du får er basert på en grundig kartlegging og vurdering av dine utfordringer, ressurser, mål og livssituasjon.
Vi er opptatt av å veilede og å fremme en aktiv tilnærming for å sikre at du får med deg de verktøyene du trenger for økt opplevelse av egenmestring og livskvalitet i hverdagen.

Vi har lang erfaring med allmenn fysioterapi og tilbyr oppfølging innen følgende fagområder:

Muskel- og skjelettplager
Muskel- og skjelettskader, sykdommer og plager er blant de viktigste årsakene til redusert helse og nedsatt livskvalitet, og er en dominerende årsak til sykefravær og nedsatt arbeidsevne/uførhet. Ofte er det ikke bare én årsak til muskel- og skjelettplager. Derfor må vi se årsakene i sammenheng når person får helseplager. Vi skreddersyr oppfølgingen basert på vår undersøkelse og dine behov. Behandlingen er basert på en aktiv tilnærming der vi kombinerer tilrettelagte øvelser med andre aktuelle smertemodulerende og mobiliserende tiltak.

Ortopediske skader/operasjon
Ortopedi omfatter behandling av sykdommer og skader i bein, muskler og sener. Slike skader og sykdommer kan føre til smerte, leddhevelse, nedsatt bevegelighet og nedsatt muskelstyrke. Noen vil trenge operasjon, og både før og etter operasjon kan det være aktuelt med oppfølging hos fysioterapeut. Vi har inngående kunnskap om opptrening og veiledning av personer med ortopediske sykdommer, skader og operasjoner.

Idrettsskader
Idrettsfysioterapi er et fag som omfatter generell og spesifikk forebygging, behandling og rehabilitering av helseproblemer knyttet til idrett. Idrettsfysioterapi kan brukes i topp- og breddeidrett, og av både barn og voksne.
De sentrale tiltakene i idrettsfysioterapi er fysisk aktivitet og trening. Dette gjelder for både forebygging, behandling og rehabilitering. Passiv behandling som for eksempel massasje, brukes nesten utelukkende for å få pasienten raskere over i aktivitet.
Idrettsfysioterapeuter arbeider mye med idrettsutøvere, men også med den generelle befolkningen, siden de ofte har tilsvarende skader og funksjonsproblemer. En idrettsfysioterapeut kan for eksempel være en viktig støttespiller ved en korsbåndskade i kneet, et ankelovertråkk, akillesplager, hopperkne, tennisalbue, artroseplager og livsstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Lymfødem/lipødem
Manuell lymfedrenasje utføres av spesialutdannede fysioterapeuter og må ikke forveksles med for eksempel klassisk massasje. Målet med komplett fysikalsk lymfødembehandling er blant annet å stimulere sammentrekningene i lymfeårene. Dette forbedrer lymfesirkulasjonen i de gjenværende lymfebanene. På denne måten kan hevelsen og plagene reduseres.
Ved lymfødem er det viktig å bruke kompresjon for å stimulere og opprettholde tilbakestrømning av lymfevæske. Fysioterapeuten kan hjelpe med å bandasjere eller å få tilpasset en elastisk strømpe. Tilpassede øvelser og fysisk aktivitet vil bidra til å øke sirkulasjonen og drenasjen i området. Fysioterapeuten kan gi informasjon og veiledning om forholdsregler.

Nevrologiske lidelser/skader
Nervesystemet deles inn i det sentrale (hjerne og ryggmarg) og perifere nervesystemet (ut til resten av kroppen). Nevrologiske utfall har som regel en logisk forklaring ut fra skade eller sykdom i nervesystemet. Dette kan være lammelser, endret følesans, koordinasjonsproblemer etc. Eksempler på nevrologiske tilstander kan være hjerneslag, Multippel Sklerose (MS), hodeskade, ryggmargskade, Cerebral Parese, Parkinsons sykdom mm. Målet med oppfølgingen er å vedlikeholde eller bedre funksjonsevne og å kompensere funksjonssvikt, og behandlingen kan blant annet omfatte forflytning, motorisk kontroll, koordinasjon, balanse og deltagelse i dagligdagse aktiviteter.

Revmatologiske tilstander
Revmatisme er samlebetegnelsen på betennelsesaktige sykdommer som kjennetegnes av smerter i ledd, muskler og sener, og kan forårsake endringer i daglig bevegelse og funksjon. Eksempler på slike sykdommer kan være leddgikt (Revmatoid Artritt), Bekhterevs sykdom og psoriasisartritt, bindevevssykdommer og betennelsesaktige muskelsykdommer. Det tas i bruk ulike metoder og prinsipper for å nå den enkeltes mål, og behandlingen kan blant annet omfatte opptrening av bevegelsesfunksjon, stryke og stabilitet, og å bedre evnen til å utføre dagligdagse aktiviteter.

Svimmelhet
Tilstanden kan oppstå akutt eller komme gradvis, og oppleves ofte som skremmende og svært plagsomt. Svimmelhet og balanseproblemer kan skyldes flere årsaker. Den vanligste årsaken til akutt svimmelhet er sykdommer i balanseorganene i det indre øret. Slike sykdommer er heldigvis ufarlige selv om de kan være svært ubehagelige. De fleste tilfeller av akutt svimmelhet er forårsaket av BPPV (krystallsyke) Diagnosen stilles på bakgrunn av symptombilde og bekreftes gjennom spesifikke tester.
Andre årsaker til akutt svimmelhet kan være Vestibularis nevritt, labyrintitt, hjerneslag m.m. Episodisk eller langvarig svimmelhet kan skyldes en rekke tilstander som f.eks.PPPS; Menieres, vestibulær migrene, ortostatisme, hjertesykdom, angst, lavt blodsukker, være nakkerelatert eller aldersrelatert. Fysioterapeuten kan med grundig undersøkelse finne årsak til svimmelheten og dermed verksette spesifikke tiltak deretter. Skulle svimmelheten ledsages av symptomer som hørseltap, kraftig øresus, synsforstyrrelser, feber, kraftig hodepine, hjertebank, brystsmerter eller pustevansker, bør lege kontaktes for å utelukke underliggende sykdomstilstander.

Kvinnehelse
Alle kan få bekkenleddsmerter, men bekkenleddsmerter oppstår oftest i forbindelse med graviditet. Rygg/bekkenleddsmerter oppleves av omtrent halvparten av alle gravide. De fleste blir symptomfrie i løpet av 2-3 måneder etter fødsel. Målet med behandling er å redusere smerte og forbedre funksjon. Ulike undergrupper av bekkenleddsmerter kan trenge forskjellige behandlingstilnærminger. Noen anbefales styrketrening, andre mer avspennende tiltak. Fysisk aktivitet og trening som ikke provoserer smertene anbefales. Noen få konsultasjoner er ofte tilstrekkelig. Vi tilbyr også generell veiledning og oppfølging ved inkontinens, underlivssmerter, gynekologiske inngrep, trening ved overgangsalder og trening ved osteoporose.

Hjerte- og lungesykdommer
For personer med hjerte-/lungesykdommer er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet for å opprettholde eller bedre funksjonsnivå. Effekten av trening er ferskvare og tapes raskt dersom man blir inaktiv. Fysioterapeuten kan hjelpe med vurdering og testing av funksjonsnivå, utarbeidelse av hjerte-og lungerehabiliteringsprogram, pusteteknikker og pusteøvelser, smertelindring og behandling av relaterte muskel/skjelettplager.